CKMP (Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi) - sonradan adı MHP olarak değiştirildi! - Genel Başkanı Alparslan Türkeş, Necmettin Erbakan’ı partisine üye olmaya davet etmiş ve Samsun’dan milletvekili adaylığı önermişti. Erbakan, 1965 yılının Ekim ayında yapılacak seçimlerde aday oldu, ama şeyhinin izin vermemesi üzerine çekildi.
Türkeş ile Erbakan arasındaki dostluk çok eskilere dayanıyordu. Türkeş, Necmettin Erbakan’ı Çınaraltı Dergisi’nden beri tanıyordu. Çınaraltı bilindiği gibi Türkçülük ideolojisi çevresinde toplanan bir grup aydın/ilim adamı tarafından çıkarılıyordu. Derginin başında da Orhan Seyfi Orhun ve Yusuf Ziya Ortaç bulunuyordu. Dergi, 1941-1948 arasında haftalık yayınlanıyordu. Erbakan, Çınaraltı dergisinde yayınlanan bir röportajında, ‘Türkçü’ olduğunu söylüyordu. Yine Erbakan röportajında, ‘Türkçülüğü en büyük tehlike olarak görmenin en büyük tehlike olacağıdır,’ diyordu.
Türkeş, partisinde tanınmış kişilerin aday olmasını ve TBMM’de güçlü bir grup kurulmasını amaçlıyordu/benimsiyordu. Erbakan, ilk yerli motorları üreten Gümüş Motor adlı firmayı kurmuş, yönetiminde bulunmuştu. Necmettin Erbakan, adaylık teklifine sevindi; düşünmek için süre istedi. Yakın çevresine ve şeyhi Mehmet Zahit Kotku’ya danıştı. Kotku, siyasetten uzak durmasını tavsiye edince, listeden adını sildirdi, adaylık önerisini geri aldı.
Erbakan, CKMP’ye yalnız gitmemişti. Yanında yakın arkadaşı - Isparta Senirkentli! - Kemal Cabioğlu’nu da götürmüştü. Cabioğlu olayı anlatırken, Erbakan için şöyle demişti: ‘Vaktiyle beni Türkeş'in partisine Erbakan götürdü, kendi girmedi, beni orada bıraktı…’ Cabioğlu uzun yıllar CKMP ve MHP Genel İdare Kurulu üyeliği, - Süleyman Demirel ve Bülent Ulusu’nun başbakanlıklarında! - ekonomik konularda Başbakanlık Danışmanlığı yaptı.
Erbakan, Türkeş’in teklifini benimsese/adaylığını sürdürse, seçilmesi halinde CKMP’de siyaset yapacak ve ileri de MHP adını alacak partinin önemli yöneticileri arasında bulunacaktı.
Necmettin Erbakan’ın CKMP’den Samsun milletvekilliği adaylığına ilişkin anekdot, Fehmi Çalmuk’un Mücahit Başbuğ/Kızılelma’nın Kutalmış Çocukları adlı kitabında yer aldı/hatırlandı.
Ali Hikmet İnce yazdı.
Süzme Haber