ABD’li tanınmış romancı, savaş muhabiri ve gazeteci Ernest Hemingway, Japonların Pearl Harbour’a yapacakları saldırıyı önceden öğrenmiş ve ONI (ABD Deniz Kuvvetleri Haber Alma Bölümü)’ye bildirmiş. Ancak, ONI Başkanı Albay John W. Thomason Jr., ihbara gereken önemi vermemiş, değerlendirmeye almayıp sümen altı etmiş.
Hemingway’ın edebi ve özel hayatı çok hareketli-gerilimli geçmişti. Ünlü romancı; çok satan kitaplarının sağladığı yüksek getiriyi iyi değerlendirip, dünyanın her dört bir yerini dolaşmış ve topladığı muazzam renkli malzemeyi eserlerinde kullanmıştı.
Hemingway; 2’nci Dünya Savaşı’nda Fransa ve İspanya’da bulunmuştu. Her iki ülkenin direniş örgütlerinde faaliyet göstermişti. İspanya’da antifaşist cephede çalışmıştı; yer yer silâhlı çatışmalara girmişti; hattâ yaralanmıştı.
Hemingway; Fransa’da öğrendiği, ‘Japonların ABD Donanması’na ait bir üsse saldırıya kalkışacakları’ haberini hemen ONI yetkililerine ulaştırdı. Ama, ONI Başkanı Albay Thomason Jr., Hemingway’e gelen istihbarata inanmadı. ‘Böyle bir eylemin mümkün olmadığını,’ iletti. Amatör casuslar, duydukları her dedikoduyu ‘müthiş haber’, ‘bomba haber’ diye pazarlıyordu. ONI Başkanı’na göre, Hemingway’in duyumu da, dedikodudan başka bir şey olmayabilirdi! Fakat tarih, Hemingway’i haklı çıkardı. Japonlar, Pearl Harbour’u bombaladı ve Hemingway’in ‘dedikodu’ denilen ‘şüpheli istihbarat’ı doğru çıktı.
Studies in Intelligent adlı dergide yer alan bir makalede ise, Hemingway’ın, casusluk yaparken sağladığı bilgileri kullanarak, Çanlar Kimin İçin Çalıyor adlı romanını yazdığı bilgisine-iddiasına yer verildi. Adı geçen derginin iddiasına göre, ünlü yazar, 2’nci Dünya Savaşı’nda Fransa’ya görevli gitmişti. Vazifesi, Fransa’da faaliyet gösteren çok gizli bir yer altı çetesi hakkında ABD için bilgi toplamaktı.
Studies in Intelligent adlı derginin başka bir iddiasına göre, Hemingway hem ABD hem de Sovyetler Birliği için casusluk yapmıştı; yani, ‘çift taraflı’ çalışmıştı. Sovyetlerle kurduğu bağını İspanya’da kullanmıştı. İspanyol antifaşistleriyle beraberken, Marksist kimliğini öne çıkarmıştı. İspanyol İç Savaşı’nı anlatan, Çanlar Kimin İçin Çalıyor adlı romanını yazarken, Sovyetler Birliği hesabına faaliyet göstermişti.
Hemingway & Gellhorn adlı 2012 yılı yapımı filmde, Ernest Hemingway’in hayatını birleştirdiği ünlü ABD’li gazeteci Martha Gellhorn ile - ağırlıklı olarak! - İspanya’daki maceraları anlatılmıştı.
Derginin yazısında, Hemingway’in istihbarat dünyasında çok vakit geçirmesine ve kafa yormasına rağmen, asla klasik ve profesyonel bir casus olamadığına da dikkat çekildi.
Ali Hikmet İnce derledi ve yazdı.
Süzme Haber