Bangladeş’in Rajshahi kentinde yaşayan Saker Ailesi’nin erkek bireylerinin parmak izi bulunmuyor. Milyarda bir görülen gen mutasyonu yaşayan ailenin ilginç durumu tartışma yarattı.
Aile bireyleri kimlik kartı almakta/yenilemekte zorluklarla karşılaşıyor. Bangladeş’de 2008’de tüm yetişkinler için parmak izi veri tabanına dayalı kimlik uygulamasına geçildi. Sarker Ailesi’nin babası Amal Sarker, parmak izi bulunmadığından kimlik almakta zorlandı. Sonunda kartın üzerine ve şahsi dosyasına ‘parmak izi yoktur!’ kaydı düşüldü. 2010 yılında ehliyetlere ve pasaportlara da benzeri yönetmelik getirildi. Baba Sarker, yapılan sınavı geçti, ücretini yatırdı fakat ehliyetini alamadı. Yine ‘parmak izi engeli’ne takıldı. Aynı kişi, 2016’da çıkarılan benzer şartları taşıyan cep telefonu yönetmeliğine de yakalandı. Kendi adına cep telefonu edinemedi, annesininkini kullanmaya başladı.
Oğul Apu Sarker de, babası ile benzer kaderi yaşadı. Cep telefonu, nüfus kâğıdı, ehliyet ve pasaport edinemedi. Yetkililer, Sarker Ailesi’nin erkekleri için retina ve yüz tarama verilerinin esas alınarak mağduriyetlerin giderileceğini açıkladı.
Ali Hikmet İnce derledi ve yazdı.
Süzme Haber