Ünlü şair Nâzım Hikmet, Atatürk’ün eski eşi Latife Uşşaki Hanım’a aşıktı. Sevgisini belli etmek için Mavi Gözlü Dev adlı şiiri yazdı.
Latife Hanım 9 dil bilir; hepsini de mükemmelen okur ve yazardı. Edebiyata ve hususen de şiire merakı tutku ölçüsündeydi. Mustafa Kemal Paşa’dan ayrıldıktan sonra adeta hayata küsmüştü. Bütün vaktini okuyarak geçiriyordu. İstanbul’a gittiğinde, dayısı Naci Sadullah (Danış)’ın yanında kalıyordu. Naci Sadullah döneminin önemli gazetecisi ve yazarıydı; aynı zamanda da tanınmış sosyalistti. İstanbul kültür hayatının mühim eşiklerindendi. - Bir dönemde adı, Safiye Ayla ile de anılmıştı! - Nâzım Hikmet’in yakın arkadaşı ve sırdaşıydı. Her ikisi de, Zekeriya Sertel’in çıkardığı Resimli Ay dergisinde yazıyordu. - Sabiha Sertel, Suat Derviş, Vala Nurettin, Sabahattin Ali, Ercüment Behzat, Cevat Şakir Kabaağaçlı da dergide görülen önemli imzalardı! - Nâzım Hikmet’in babası Hikmet Bey, Kadıköy’deki meşhur Süreyya Operası’nın müdürüydü. Operanın sahibi, Latife Hanım’ın eniştesi Süreyya (İlmen) Paşa’ydı. Nâzım, Naci Sadullah’ın evine sık sık gelir, sohbetlere katılırdı. Latife Hanım’la da Danış’ın evinde tanıştı. İkilinin şiir merakı ve tutkusu yakınlaşmalarını sağladı. Kısa sürede samimi dostluk kurdular. Latife Hanım’ın yeğeni Mehmet Sadık Öke’nin yorumuna göre arkadaşlıkları, ‘aşktan bir kademe küçük, dostluktan bir kademe büyük’tü. Nâzım, Latife Hanım’ı devamlı ziyaret etti. Yeni dostlar saatlerce şiir ve edebiyat üzerine konuşuyordu. Ünlü şair, yeni arkadaşının çeşitli dillerde okuduğu şiirler karşısında mest oluyor, çoğu zaman da cevap vermiyor, dinlemekle yetiniyordu.
Nâzım, Latife Hanım için Mavi Gözlü Dev, Minnacık Kadın ve Hanımelleri adlı çok bilinen şiiri yazdı. Şiirde konu edilen minicik küçük kadın Latife Uşşaki’den başkası değildi. Şairin şiiri, eşi Piraye Hanım için yazdığı iddia edilse de doğru değildi.
Ali Hikmet İnce yazdı.
Süzme Haber