14 Mayıs 1950’da yapılan Milletvekili Genel Seçimleri, TBMM’de yapıyı radikal biçimde değiştirdi. 4 yıldır muhalefet sıralarında kendine yer bulan DP (Demokrat Parti), çok büyük sıçrama yaptı: Beklemediği sayıda milletvekili çıkardı.
Gazeteci Oktay Ekşi’nin anılarında kaydettiğine göre, aday listeleri seçkin bireylerden oluş(turula)mamıştı. Adaylık başvurusunda bulunan hemen herkes listeye alınmıştı. Mesela, Muş’ta aday bulmakta zorlanılmış, tahsili olmayan, seyyar fotoğrafçılık yapan bir kişi de listeye konulmuştu. Ama, - kaderin garip cilvesi! - seçim kazanılmış, ‘seyyar fotoğrafçı’ milletvekili seçilmişti.
Ekşi’nin yazdığı ilginç bir başka örnek, DP Konya Milletvekili Murat Ali Ülgen’di. Ülgen; TBMM’ye girene kadar, arzuhalcilik yaparak hayatını kazanıyordu. Gazetecilerle arası çok iyiydi, ama muhalefet partisi milletvekillerine karşı çok saygısız ve kabaydı. Muhalefete sataşmadan duramazdı. Tutumu, DP Grup yönetimi tarafından da eleştirilirdi.
DP milletvekilleri arasında pijamayı takım elbiseye tercih eden bir milletvekili daha vardı. Adı verilmeyen, ancak Tekirdağ milletvekillerinden birisi diye kaydedilen politikacı, kaldığı otelden çubuklu pijamalarını çıkarmadan çıkmış, - ayağında da terlikleri vardı! - ünlü Karpiç Lokantası’nda karnını doyurmayı planlamıştı. Garsonların engelleme çalışmaları boşa çıkmış, milletvekili pencere kenarındaki masalardan birine oturup, siparişini vermişti. Olay, gazetelere de yansımıştı. ‘Ünlü Lokantada Pijamayla Öğle Yemeği Yiyen Milletvekili’ haberi Ulus’un manşetini oluşturmuştu. Fotoğraflar, dönemin acar foto muhabiri Hüseyin Ezer’e aitti. Ezer’in resimleriyle süslenen haber, Ankara’da günlerce konuşulmuştu.
DP’nin ilk kabinesinde Adalet Bakanlığı koltuğuna oturan Halil Özyörük’ün başı da basınla derde girmişti. Bakan Özyörük, makam otomobilini eşi hanımefendiye tahsis etmişti. ‘Makam Otomobilinde Bakan Eşi’ haberi, CHP’nin yayın organı Ulus’ta manşetten verilince, olay hemen büyümüştü. Adalet Bakanı istifa etmek zorunda kalmıştı.
Hürriyet’te yıllarca - tam 36 yıl! - başyazarlık yapan, kıdemli gazeteci, politikacı Oktay Ekşi’nin anılarını topladığı ‘Gazetecilikte Geçen O Yıllar’ okunması gereken bir kitap. Sayın Ekşi, Ankara basının gölgede kalmış-unutulmuş yıldızlarını bize - bir defa daha! - hatırlatıyor. Politika tarihimizden, genç demokrasimizden önemli olayları-anekdotları aktarıyor.
Ali Hikmet İnce yazdı.
Süzme Haber