İtalyan asıllı ünlü astronom Galileo Galilei, ölüm cezasından kurtulmak için yalan söylemek ve düzmece belge düzenlemek zorunda kalmış.
Galileo Galilei, kutsal kitap İncil’de yazıldığı gibi Dünya’nın evrenin merkezi olmadığını keşfetti. Yer kürenin diğer gezegenler gibi Güneş’in etrafında döndüğünü belirledi. Buluşunu, matematikçi bir arkadaşına yazdığı mektupla anlattı. Galilei’nin mektubu arkadaşına değil de, Katolik Kilisesi’ne ulaştı/ulaştırıldı. Kilise papazları, mektuptaki iddiaları görünce hemen soruşturma açtırdı ve - Tanrı’nın sözlerine karşı geliyor, iddiasıyla! - Galileo Galilei’yi yargılattı. Mahkemenin son celsesine kadar Galilei’nin idamı istendi; ancak son anda ömür boyu göz hapsinde tutulması kararlaştırıldı.
Galilei’nin kellesini nasıl kurtardığı asırlar sonra belirlendi. Galilei yargılama sürerken, iddia makamının elindeki mektubu kendisinin yazmadığını ileri sürdü. Mahkemeye kendi el yazısından çıkmış ikinci bir mektup sundu. Savunmasında, mahkemede delil diye kabul edilen mektubun kendisince değil, düşmanlarınca kaleme aldığını savundu. Galilei, kilisenin dostuydu; Tanrı buyruğu İncil’i eleştirmeyi aklına bile getirmezdi/getirmemişti. Yazısı çok başarılı şekilde taklit edilmişti. Çalışmalarını kıskananların komplosuyla karşı karşıyaydı. Engizisyon mahkemesine sunduğu, ‘asıl mektup’ dediği metinde iddialarını/görüşlerini doğrulayacaktı.
Mahkeme heyeti, yazanının belli olmayan mektuba mı, yoksa kendilerine sunulana mı inanacaktı?
Uzun süren yargılama sonucunda, ünlü astronom mahkemece aklanmadı; ama idam da edilmedi. Ölünceye kadar göz hapsinde tutulacaktı.
Galileo Galilei, yağlı ipten akıllı/çok riskli bir hamle ile sıyrılmayı başarmıştı. Sahte belge düzenleyerek ölüm cezasından kurtulmuştu.
Ali Hikmet İnce yazdı.
Süzme Haber