Fransız asıllı Kaptan Jaques Yves Cousteau, bir dönem Türkiye’de çok iyi tanınıyordu. Özellikle de islâmcı diye nitelenen-bilinen kitleler Cousteau’yu geç yaşta da olsa gerçeği bulduğu ve ölmeden önce İslâm dinini seçtiği (!) için el üstünde tutuyordu. İddiaya göre, ‘Cebelitarık Boğazı’nda tatlı su ile tuzlu suyun birbirine karışmadığını’ bilen Cousteau, Rahman Suresi’nin 19’uncu ayetini okumuş, ‘1400 yıl önce yazılan bu kitap bu gerçeği nasıl bilebilir?’ diye şaşırmış ve müslümanlığı kabul etmişti.
Kaptan Jaques Yves Cousteau, Calipso adlı araştırma gemisi ile dünyanın bütün denizlerini dolaşmış, dünya televizyonları için 129 belgesel film çekmiş, 50 civarında da kitap yazmıştı. Dünya çapında tanınırlığı vardı; belgeselleri televizyonlarda yayınlanıyordu. Gemisine tanınmış kişileri davet ediyor, bazen de para karşılığında konuk ederek gelir sağlıyordu.
Jacques Yves Cousteau, 11 Haziran 1910’da Fransa'nın Bordeaux kenti yakınlarında yer alan zengin bir pazar şehri, St. Andre-de Cubzac'de dünyaya gelmişti. 1930’da Fransız Ordusu’na katılmış ve Deniz Kuvvetleri’nde görev almıştı. Cousteau, bir iddiaya göre, bu tarihlerde istihbarat dünyasına da adım atmıştı. Asıl çalışma fırsatını 2’nci Dünya Savaşı sırasında bulmuştu. Fransız Gizli Servisi, DGSE (Direction Générale de la Sécurité Extérieure) adına Portekiz’de faaliyet göstermişti. Lizbon’daki Fransız ajanlarının Londra ile irtibatlarını sağlamıştı. Ayrıca yine anılarında yazdığına göre, İtalyan Ordusu’na sızmayı başarmıştı ve çok gizli şifreleri elde etmişti.
Ünlü okyanus araştırmacısı, Kaptan Jaques Yves Cousteau’nun casus hıristiyan olduğu ancak ölümünden sonra öğrenilebildi. Eğer biyografisini yazmasa ve hayatının mahrem pek çok anını aydınlatmasa gerçek hiçbir zaman bilinemeyecekti. Açıklamalarından sonra, Cousteau’nun deniz dibi araştırmalarını bir gizli servis hesabına yapıp yapmadığı merak konusu oldu. Ekolojik istihbarat verilerini kullanıp kullanmadığı da cevaplanmayan sorular arasında kaldı.
Kaptan Cousteau, hem Légion d'Honneur madalyası almış deniz subayı, hem bilim adamı, hem de iki Oscarlı sinema yönetmeniydi.
Sinema dünyasında ün yapmış pek çok yıldız, senarist ve yönetmen de ülkelerinin gizli servislerinde çalışmıştı. Tarihin tozlu rafları örneklerle doluydu…
Ali Hikmet İnce yazdı.
Süzme Haber