Belediye tarafından - maddi imkânsızlık yüzünden - yeterince bakımı yapılamayan Eyfel Kulesi, Paris’in en lüks otelindeki (Hotel de Crillon) ‘açık artırmada’ hurdacılara satıldı. Mezata katılanlar, önce lüks bir limuzinle Eyfel Kulesi’ne gidip inceleme yaptı, sonra da değer takdirinde bulundu.
Kendisini devlet görevlisi diye tanıtan Victor Lustig, Paris’in en lüks otelinde beş büyük hurdacının katıldığı bir toplantı düzenledi. Birleşim son derece gizliydi ve başka yetkililerin haberinin olması istenmiyordu. Katılımcılar, devlet görevlisinin ‘rüşvet’ beklediğinin farkındaydı. Hattâ birisi, hem rüşveti hem de kulenin hurda (10.100 ton demir) tutarını hemen ödedi. Lustig, - açık artırmanın ardından - para dolu çantayı kaptığı gibi şehirden ayrıldı. Eyfel Kulesi’nin yeni sahibi ekibini toplayıp, hurdanın sökümüne başladı. Sonra da olanlar oldu: Paris hareketlendi; yüzyılın dolandırıcılığını duymayan kalmadı.
Olay 1925 yılında meydana geldi. Ünlü dolandırıcı Victor Lustig, Paris’te kararğah kurdu ve Eyfel Kulesi’nin satışını inceden inceye planladı ve uyguladı. Lustig, aynı projeyi ikinci defa da devreye soktu, ünlü kuleyi yine sattı, ama polisten kaçma başarısını gösteremedi.
Süzme Haber