Greenpeace’nin yayınladığı son rapora göre; dünya plastik atıklarının/çöplerinin yeni merkezi Endonezya ve Türkiye oldu. Çin’in plastik atık alımına yasak getirmesi, yeni müşterileri ortaya çıkardı. Plastik atıkları toplayan/satın alan ülkelerin yeterli depolama ve çevresel koşulları taşımadığı da ileri sürülüyor.
Dünya plastik atık ihracatçıları içinde ilk sırayı ABD, Almanya, İngiltere ve Japonya alıyor. Çin’in ithalatı yasaklaması üzerine, atık üreticisi/satıcı ülkelerin elinde biriken plastik çöpler kirlenme ve çevre kirliliğine sebep olmaya başladı. 4 büyük plastik atık ihracatçısı, ellerindeki birikimi hızla azaltabilmek/eritebilmek için çeşitli yollar arıyor.
Rapora göre; Türkiye’nin plastik atık ithalatı son 3 yılda tam 5 kat arttı. 2016’da aylık 4 bin ton iken, 2018’in ilk yarısında aylık 33 bine kadar çıktı. Ancak aynı yılın 2. yarısında aylık 20 bin tona sabitlendi. Türkiye’ye en çok plastik atık ihraç eden ülke İngiltere. 2018’in Ekim ayından itibaren ihracatı hızlı yükseliş gösterdi ve 10 bin tona ulaştı. Belçika, Almanya, ABD, Hollanda, İtalya, Slovenya, Fransa ve Japonya diğer plastik atık satan ülkeler olarak sıralanıyor.
Greenpeace yetkililerine göre; Türkiye’nin aniden pazar payını büyütmesi, beklenmedik ölçüde çevre felaketlerine ve kirlenmesine yol açabilir; hastalıklara sebebiyet verebilir.
İstatistikler, Türkiye’nin kendi çöpünü de yüzde 100 oranda işleyemediğini de gösteriyor.
Ali Hikmet İnce derledi ve yazdı.
Süzme Haber