Fransa’da bir parkın çevre dostu müdürü, eğittiği akıllı kargaları ‘kadrolu çöpçü’ yaptı.
Hem ekonomik davranmak, hem de kargaların zekâsından yararlanmak isteyen Puy du Fou Parkı’nın müdürü Nicolas de Villiers, Rooks cinsi kargaları özel eğitime al(dır)dı. Kargalar oyun yoluyla 6 haftalık yoğun eğitimden geçirildi. Sigara izmariti, hafif plastik atık getiren kargaya her seferinde küçük bir ödül verildi. Ödüllerle karınlarını doyuran kargalar, yaptıkları işi çok sevdi ve çöpleri gösterilen/işaretlenen noktalara bıraktı. Kursa katılan 6 kişilik karga ailesi beklenilenin üzerinde başarı sağladı.
Park müdürü Villiers, çöp toplayan kargaların ziyaretçi sayısını da artırdığını belirledi. Kargaların eğitiminin bir etkisi daha görüldü: Parkı ziyaret edenler çöp atma/bırakma konusunda daha dikkatli davrandı; parkın belirli noktalarındaki kutulara bıraktı.
Kargalar özellikle parktaki izmaritleri toplamada başarılı oldu. Yorulduklarında dinlendiler ve tekrar çalışmaya giriştiler. Park müdürü Villiers, 6 akıllı kargayı parkta ‘kadrolu temizlik işçisi’ statüsüyle işe aldı ve çalışmaya başlattı.
Villiers, parkta görevli aşçıya özel mama hazırlatıyor. Kargalar her 2 saatte bir mamayla karınlarını doyuruyor; her karga günde bir kova dolusu izmarit toplayabiliyor. Puy du Fou Parkı da, çöp toplayan akıllı kargaları görmek isteyen meraklı ziyaretçilerle dolup taşıyor.
Ali Hikmet İnce derledi ve yazdı.
Süzme Haber