Google, Apple ve Facebook gibi ileri teknoloji firmalarının çok yüksek ücretlerle tecrübeli casusları transfer ettikleri ve rakipleri şirketlere karşı avantajlı duruma geçtikleri iddia edildi. Potansiyel adaylar da, istihbarat teşkilatıyla çalışmak yerine, adı geçen teknoloji şirketlerinde daha yüksek maaşlı işleri tercih ediyor.
Merak uyandıran iddia, İngiltere’nin istihbarat kurumlarından GCHQ tarafından dillendirildi. (GCHQ; İngiliz devletini siber saldırılara ve tehditlere karşı korumak için hükümet tarafından görevlendirilen bir güvenlik ve istihbarat kurumunun kısaltılmış ismi.) Adı geçen istihbarat örgütü, Google, Facebook ve Apple gibi ileri teknoloji şirketlerinin beş kat daha fazla para vermesi yüzünden stajyer casus bulmakta zorlandığını açıkladı. Kurum, 2016 yılında işe alma hedeflerinin yüzde 78’ine ulaşılabildi. (2020 yılında, 6.600 kişilik bir ekibe sahip olmayı planlıyor!) İngiltere Güvenlik Servisi ve İstihbarat Komitesi’nin Aralık ayında yayınladığı raporda, istihbarat personelindeki açığa ve İngiliz sağlık sistemi NHS’ye yapılan WannaCry saldırısına dikkat çekildi. Raporda, teknoloji şirketlerinin bütçelerinin, kendilerinkinin beş-altı katı olduğu savunulup, rekabet etmenin zorluğu vurgulandı.
Firmalar, ajan olabilecek teknoloji uzmanlarını değil, profesyonel ajanları da istihdam ediyor. Kimi firmalar bu politikayı, siber güvenlik önlemi alırken, kimileriyse rakiplerine karşı casusluk yapmaları için uyguluyor. Eski bir Uber yöneticisi, şirketin eski CIA ajanlarını kullanarak rakiplerini gözetlediğini ve özel WhatsApp konuşmalarını dinlediğini iddia etmişti. Ayrıca Uber, eski CIA ajanlarını deniz aşırı rakiplerine karşı casusluk yapmak için kullanmakla suçlanmıştı.
Teknoloji şirketleri, rakiplerini kontrol etmek ve yeni projelerini araştırmak için çok yüksek meblağları bulan bütçeler ayırabiliyor.
Kürşad Serdengeçti derledi ve yazdı.
Süzme Haber