İstihbarât örgütleri, sosyal medyayı adım adım izliyor, bütün verileri topluyor ve yapay zekânın da yardımıyla kılı kırk yararcasına değerlendiriyor; kısa sürede etkin sonuçlar alıyor.
CIA (Merkezi Haberalma Teşkilâtı) veri değerlendirmelerinde 137 farklı yapay zekâ programı kullanıyor. Program çokluğu-çeşitliliği hem zamandan, hem maliyetten tasarruf sağlıyor.
Uydu görüntülerinden sağlanan istihbarâttan sorumlu Robert Cardillo, uzaydan gelen bütün istihbarâtın değerlendirilmesinde insan gücü kullanılsa, örgüte 8 milyon kişi istihdam etmek gerekeceğini vurguluyor. Cardillo’nun verdiği bilgiye göre, yapay zekâ ile toplam iş yükünün - yaklaşık! - yüzde 75’i karşılanıyor.
İstihbarât örgütleri, sosyal medyadan insanların yazdıklarını, seyrettiklerini, beğendiklerini, paylaştıklarını izl(eyebil)iyor. Toplanan verilerin insan gücüyle incelenmesi ve değerlendirmesi hemen hemen imkânsız gibi… Yapay zekâ yardımıyla veriler titizlikle elden geçirilip suça yönelik olasılıklar hesaplanıyor. Youtube veya Google gibi mecralarda, ‘nasıl bomba yapılacağı’na ilişkin bilgi ve videolar arandığında, yapay zekâ hemen devreye giriyor ve ‘potansiyel terörist’ uyarısı veriyor.
İstihbarât örgütlerinin en çok istihdam ettikleri meslek grupları arasında yazılım mühendisleri, yapay zekâ mühendisleri ve elektronik bilgi işlem-değerlendirme uzmanları ilk sıralarda geliyor.
Haşmet Külyutmaz derledi ve yazdı.
Süzme Haber