Finlandiya’da robot öğretmenlere iş imkânı sağlandı; 23 yabancı dili akıcı biçimde konuşup yazabilen Elias adlı öğretmenler ilkokullarda ders başı yaptı.
Dünyanın en iyi eğitim sistemine sahip iki ülkesinden biri kabul edilen Finlandiya’da robot öğretmenler asil öğretmenlerin yanında derse giriyor ve yardımcı oluyor. Güney Finlandiya’nın Tampere şehrinde deneme uygulamasına başlayan robot öğretmenler, öğrencilerin yeteneklerini ve kapasitelerini algılayabiliyor. Öğrencilerin sorularına anında ve yeterli düzeyde cevap verebiliyorlar. 30 santim boyundaki Elias adlı robotlar yalnızca ders anlatmıyor, çeşitli akrobasi hareketleri yapabiliyor ve dans da edebiliyor. OVObot adlı bir diğer robot grubu da matematik derslerine giriyor. Tablet üzerinde çeşitli problemleri öğrencilerle beraber çözüyorlar, anlaşılmayan noktaları açıklıyorlar.
Yardımcı öğretmen statüsünde ilkokullarda çalışan robot öğretmenler, Almanca, İngilizce ve Finçe eğitimi veriyorlar, bildikleri diğer 20 dili derslerde kullanmıyor. Deneme aşamasındaki projenin başarılı olması durumunda bütün ülkede uygulamaya geçilebilecek.
Ali Hikmet İnce derledi ve yazdı.
Süzme Haber